«ΔΙΑΖΥΓΙΟ»: ΕΠΩΔΥΝΟ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

2016-02-01 21:27

Δυστυχώς, το διαζύγιο είναι μια κατάσταση υπαρκτή και, τα τελευταία χρόνια, αρκετά συχνή, οπωσδήποτε πάντως επώδυνη. 

Στην αρχή κυριαρχεί μια νευρικότητα σε όλους, η οποία συνοδεύεται πολλές φορές από άσχημο λόγο (απειλές, βρισιές), αλλά και άσχημες αντιδράσεις (χαστούκια, σπάσιμο αντικειμένων κ.α.). Δυστυχώς αποδέκτης και θεατής σε όλα αυτά είναι το παιδί. Καλό θα ήταν να μη γίνεται τίποτα από όλα αυτά μπροστά του, ωστόσο πολλές φορές είναι αναπόφευκτο.

Όταν αποφασίσετε να χωρίσετε, μιλήστε στο παιδί σας για την απόφαση αυτή  και οι δυο μαζί, όταν θα έχετε ηρεμήσει. Το παιδί θα αντιδράσει, θα κλάψει, θα φωνάξει, θα θυμώσει, θα αρρωστήσει, θα προσπαθήσει με λίγα λόγια να αποφύγει αυτή την αλλαγή στη ζωή του, μέχρι να την δεχτεί.

Αφού χωρίσετε, μετά θα πρέπει να προσέξετε βασικά πράγματα στη συμπεριφορά σας απέναντι στο παιδί  και επειδή μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια από κάποιον ειδικό γι αυτό, μη διστάσετε να την ζητήσετε.

Τι πρέπει να προσέξετε:

-Μην αποφεύγετε να του εξηγήσετε την κατάσταση, απλά ακολουθήστε  κοινή γραμμή και οι δυο γονείς.

-Μη μιλάτε στο παιδί σας άσχημα για τον πατέρα του ή τη μητέρα του. Μ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε σύγχυση στο παιδί και το πληγώνετε. Φροντίστε έτσι να συμπεριφερθούν και οι συγγενείς σας (παππούς, γιαγιά, θεία κ.α.)

-Μην τάζετε στο παιδί σας μεγάλα δώρα, νομίζοντας ότι έτσι κερδίζετε πιο πολύ την αγάπη του: σας αγαπά έτσι κι αλλιώς.

-Μην του κάνετε συνέχεια ερωτήσεις του τύπου: «δουλεύει ο μπαμπάς σου/η μαμά σου;», «σε πάει στο πάρκο, παίζει μαζί σου;», «σε ρωτάει για μένα;», «είναι κάποιος η κάποια μαζί του;». Με όλες αυτές τις ερωτήσεις, το φέρνετε σε δύσκολη θέση και το μόνο που θα καταφέρετε  θα είναι να το εκνευρίσετε και να ξεσπάσει πάνω σας η να το φτάσετε στο άλλο άκρο, να γίνει αδιάφορο σε όλα.

-Αν θα γνωρίσετε κάποιον άλλο σύντροφο πολύ σύντομα, καλύτερα να μην τον γνωρίσετε αμέσως στο παιδί σας: μην το βάλετε στη διαδικασία να δεχτεί κάποιον άλλον για γονιό του, θα είναι λάθος.

-Φροντίστε να είστε και οι δυο γονείς μαζί στις πιο σημαντικές του στιγμές (γενέθλια, γιορτές, εκδηλώσεις σχολείου κ.α.) Κρατήστε όσο μπορείτε φιλική σχέση οι γονείς μεταξύ σας για να μπορέσει το παιδί να βιώσει όσο το δυνατό πιο ομαλά αυτή την αλλαγή στη ζωή του. Με τις φιλικές συναντήσεις σας θα του δείξετε ότι δεν διαλύθηκε η οικογένεια του, απλά άλλαξε λίγο και, παρ’όλες τις αλλαγές, θα είστε πάντα δίπλα του. 

Διαβάστε και την σχετική ιστοριούλα μου: "Ο θυμωμένος Λουκάς συναντά τον θυμωμένο Ρίκο"