ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ

20/12/2015 20:40

Το αγγελούδι σας μεγάλωσε και ξεκινά το σχολείο, πρώτη χρονιά-πρώτη τάξη!

Άραγε θα μάθει να διαβάζει; Θα μάθει να γράφει; Θα τα καταφέρει; Θα συνεργαστεί με το δάσκαλο και με τους συμμαθητές του;

Σίγουρα αυτά είναι ερωτήματα που απασχολούν πολλούς γονείς. 

Για να είναι εφικτά όλα αυτά θα πρέπει να συνεργαστεί  «το σπίτι» με «το σχολείο», δηλαδή οι δάσκαλοι με τους γονείς.

Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους δασκάλους και να τους δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τα παιδιά τους, για να μπορέσουν να τα χειριστούν καλύτερα.

 

Ακόμα θα πρέπει να εφαρμόζουν κάποια βασικά πράγματα για το παιδί τους:

-Να φροντίζουν να τρέφεται σωστά.

-Να κοιμάται όσο πρέπει.

-Να του δείχνουν το χρόνο του, πόσες ώρες πρέπει να διαβάζει και πόσες ώρες πρέπει να παίζει.

-Να ελέγχουν καθημερινά την τσάντα του.

-Να συζητούν μαζί τους καθημερινά για τα όσα συμβαίνουν στο σχολείο.

 

Οι δάσκαλοι από την άλλη, θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς για οτιδήποτε συμβαίνει και όσον αφορά τα μαθήματα να τους καθοδηγούν. Γι αυτό γίνονται συναντήσεις δασκάλων –γονέων, αλλά επειδή πολλές φορές δεν είναι έγκαιρη η ενημέρωση, θα πρέπει οι γονείς να σημειώνουν όσα θέλουν να ρωτήσουν για να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι σ’ αυτές τις συναντήσεις.

«Όταν τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι το σχολείο και το σπίτι συνεργάζονται αρμονικά, νιώθουν πιο ασφαλή, καθώς οι δυο κόσμοι τους ενώνονται» (Dodge & Colker 1998)

 

Τώρα θα μου πείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά τώρα, σχεδόν στη μέση της χρονιάς. Είναι πολύ απλό:ποτέ δεν είναι αργά για να σας πω κάποιους τρόπους για να τα βοηθήσετε τώρα, με την ευκαιρία των γιορτών, να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και να εξασκηθούν σε όσα έχουν μάθει ήδη, με έξυπνο τρόπο και με τη μορφή παιχνιδιού.

Σημειώστε σ’ ένα χαρτί  όλες τις λέξεις που έχει μάθει στο σχολείο και παίξτε μ’ αυτές. 

Μπορείτε να τις παίξετε κρεμάλα, να τις κάνετε αινιγματάκια και με μια κλεψύδρα να του ζητάτε να σας βρει όσα πιο πολλά μπορεί (π.χ. Είναι κόκκινο και χειμωνιάτικο φρούτο. Τι είναι; Το μήλο). 

Μπορείτε επίσης να του λέτε ένα γράμμα της αλφαβήτου και να του ζητάτε να σας γράψει μια λέξη που γνωρίζει από αυτό το γράμμα.

Ακόμη να του δώσετε ένα κείμενο ή παραμύθι και να του ζητήσετε να σας βρει μια λέξη που είναι γραμμένη σ’ αυτό (π.χ. γάτα).

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ,  ΓΕΜΑΤΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!! 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΑΚΙΡΗ