Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

2016-01-12 23:00

Όταν  μιλάμε για την κοινωνικοποίηση  του παιδιού, αναφερόμαστε συνήθως  στην επικοινωνία του με τ’ άλλα παιδιά. Πολλές φορές είναι εύκολο να χαρακτηρίσουμε ένα παιδί αντικοινωνικό ή ντροπαλό, ωστόσο αυτό είναι και λάθος.

Σκεφτήκατε ποτέ ότι δεν επικοινωνεί γιατί δεν ξέρει πώς να το κάνει; Δεν ξέρει τι ερωτήσεις να κάνει για να ξεκινήσει  μια κουβέντα;

Είναι σαν να σας έβαζαν να παίξετε ένα παιχνίδι χωρίς να σας δείξουν πως παίζεται. Δε θα ξέρατε τι να κάνετε. 

Ορισμένες φορές πάλι λένε «είναι στο παιδί». Στο παιδί είναι να είναι πιο πεισματάρικο και να μην τo βάζει εύκολα κάτω, να μην τα παρατάει και να επιμένει, αυτό ναι, ισχύει.

Προσοχή στις εκφράσεις σας, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε εκφράσεις του τύπου:

-Άντε μη κάθεσαι έτσι, πήγαινε να παίξεις (διαταγή)

-Κοίτα τα άλλα παιδάκια παίζουν, εσύ όχι, δε θα σε ξαναφέρω (απειλή)

-Είσαι πολύ ντροπαλός και δεν κάνεις τίποτα, να μείνεις μόνος σου (προσβολή και απογοήτευση).

Θα παρατηρήσατε, ότι πολλά παιδιά, μόλις βρεθούν σε μια καινούργια παρέα, κάνουν αμέσως φιλίες. Αυτό δείχνει ότι και στον οικογενειακό τους περίγυρο γίνεται αυτό, τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν και ακούν. Άρα οι γονείς είναι αυτοί που θα το βοηθήσουν. 

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το θεατρικό παιχνίδι. Τι εννοώ; Παίξτε μαζί του, υποδυθείτε το ρόλο ενός παιδιού σε ένα πάρκο που θέλετε να γίνετε φίλοι. Δείξτε του μ’ αυτόν τον τρόπο, τι ερωτήσεις να κάνει και τι απαντήσεις να δίνει, οι οποίες θα πρέπει να είναι μικρές και απλές για να μπορεί να τις συγκρατεί.

Αν προσέξατε, αυτό γίνεται και στους παιδικούς σταθμούς, στην αρχή υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής για τα παιδιά, στην οποία οι βρεφονηπιοκόμοι θα πρέπει να δείξουν τον τρόπο στα νέα παιδιά πως θα επικοινωνήσουν με τα υπόλοιπα. Σ’ αυτό φυσικά συμβάλει και η θετική συναίνεση των γονιών.  

Με το θεατρικό παιχνίδι θα μπορέσετε να πετύχετε πολλά πράγματα με το παιδί σας,όπως το να του μάθετε πώς να μοιράζετε τα παιχνίδια του αλλά και πώς να τα διεκδικεί όταν του τα παίρνουν χωρίς να το ρωτήσουν και πολλά άλλα.

 

                                                                          ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ 

                                                                                                ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

                                                                          

                                                                                                                ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΙΑΚΙΡΗ