''Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ'': ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΤΕ, Ή ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ, ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ

2015-11-30 23:32

 Ένα παιδί δε θα πρέπει να τιμωρείται αλλά να μάθει να πειθαρχεί και να σέβεται κάποιους κανόνες. Όταν το παδί σας αρχίσει να περπατά, ξεκινά και η εξερεύνηση του χώρου του. Με το να λέτε συνέχεια ''μη εκεί'', ''μη εδώ'', ''μην το πειράζεις'', δεν καταφέρνετε τίποτα και του κεντρίζετε περισσότερο την περιέργεια. 

Προτιμήστε να αλλάξετε θέση κάποια αντικείμενα που κρίνετε ότι είναι επικίνδυνα για το μωρό σας ώστε να μην είναι προσβάσιμα ή κάποια άλλα, εξαφανίστε τα. 

Μπορείτε  να προμηθευτείτε διάφορα εξαρτήματα ασφαλείας, για μπρίζες, ντουλάπια, συρτάρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όταν θα τα τοποθετήσετε, δείξτε και εξηγήστε στο παιδί γιατί τα βάζετε, να είστε σίγουροι ότι θα καταλάβει και θα μειωθεί η περιέργεια του. 

Αν ξεχάσετε κάποια ασφάλεια ανοιχτή π.χ. σε ένα συρτάρι και το ανοίξει μπροστά σας μη το μαλώσετε πολύ απλά ζητήστε από εκείνο να την κλείσει. Μ' αυτόν τον τρόπο αντί να τα ανοίγει θα τα κλείνει. 

Αν επιμένει σε κάτι με κλάμματα και δεν υπακούει π.χ. να σκίζει τα βιβλία του, πάρτε τα ήρεμα από μπροστά του εξηγώντας του ότι θα στεναχωρηθείτε αν τα σκίσει και μην του τα δίνετε για 2-3 μέρες όχι όμως με τη μορφή εκβιασμού: ''αν τα σκίσεις θα τα πάρω και δε θα στα ξαναδώσω ποτέ'', αυτός ο τρόπος θα κάνει το παιδί σας νευρικό. 

Πολλοί γονείς πάλι, τρομοκρατούν τα παιδιά τους λέγοντας τους :''θα τα δώσω στον κακό το λύκο'', "φάε το φαγητό σου,γιατί αν δε το φας θα σε πάω στον κακό'', "μάζεψε τα παιχνίδια σου αλλιώς θα σε κλειδώσω στο δωμάτιο σου'' και διάφορες άλλες εκφράσεις. Το παιδί έτσι αποκτά φοβίες που μπορεί να της κουβαλάει μέσα του και όταν μεγαλώσει. 

Βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για όλα αυτά, για το φαγητό πείτε του μια ιστορία για ένα αρκουδάκι που έτρωγε 10 κουταλάκια φαγητό και γινόταν δυνατό, (μια ιστορία που μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας), μετρήστε και στο παιδί σας 10 κουταλάκια. Για τα βιβλία του περιηγηθείτε μαζί του στις σελίδες του ζητώντας του να σας βρει σε κάθε σελίδα πράγματα που γνωρίζει: πεταλούδες,γατάκια,σκυλάκια, ψαράκια κ.ά. και όταν πάει να τα σκίσει πείτε του: "κρίμα, δε θα έχουμε π.χ. τώρα πεταλούδες". Για να μαζεύει τα παιχνίδια παίξτε ένα παιχνίδι: δέστε πίσω σας μια μεγάλη σακούλα ή ένα μεγάλο καλάθι, βάλτε ένα τραγούδι να παίζει και πείτε του να σας κυνηγήσει και να προσπαθήσει να βάλει στη σακούλα σας όσο πιο πολλά παιχνίδια μπορεί μέχρι να τελειώσει το τραγούδι: Όχι απλά θα τα μαζέψει αλλά θα ενθουσιαστεί και θα γίνει αγαπημένο του παιχνίδι!

Προσοχή, μη το μαλώσετε ποτέ μπροστά σε άλλα παιδάκια ή σε κόσμο, γιατί το προσβάλετε!.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι καμιά φορά μπορεί να παρεκτραπείτε, να ξεσπάσετε στο παιδί σας και να  το χτυπήσετε. Σίγουρα θα το μετανιώσετε. Μάθετε να ζητάτε συγνώμη από το παιδί σας και μην το τιμωρείτε, απλά καθοδηγήστε το.