Όταν τα παιδιά λένε ψέματα. Πως πρέπει να τα αντιμετωπίσετε.

2016-07-24 06:02

Πολλές φορές τα παιδιά λένε ψέματα στους γονείς, γιατί ίσως δεν έχουν καταλάβει τη σημασία της αλήθειας.

Πότε λέει ένα παιδί ψέματα;

-Για να αποφύγει μια τιμωρία. Μπορεί να το είχατε τιμωρήσει άσχημα για κάτι που έκανε και δεν θα ήθελε να ξανατιμωριθεί. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε τη συμπεριφορά σας και τι τιμωρίες βάζετε, οι οποίες θα πρέπει να είναι μικρές και άμεσες π.χ. να πάει νωρίτερα για ύπνο, να μη δει τηλεόραση κ.λ.π. Εκείνο που πρέπει να προσέξετε  είναι να μη τιμωρείτε αλλά ούτε και να επιβραβεβεύετε ένα παιδί για το φαγητό του, γιατί αυτό μπορεί να του δημιουργήσει διατροφικές διαταραχές.

-Άλλη περίπτωση που λένε ψέματα τα παιδιά είναι όταν και οι γονείς λένε ψέματα, τα παιδιά αντιγράφουν τους  γονείς τους, γι’ αυτό προσοχή  σ’ αυτά που λέτε μπροστά στο παιδί.

-Όταν έχει μεγάλη φαντασία , σ’ αυτή την περίπτωση  μπορεί να μιλάει για ψεύτικους  φανταστικούς  φίλους στο παιχνίδι  του και μπορεί να μπερδέψει τη φαντασία με την πραγματικότητα. Στην ουσία αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το ψέμα, απλά το παιδί μπορεί να νοιώθει πολύ μόνο του. Αυτό συνήθως γίνεται με τα μοναχοπαίδια.

-Μπορεί επίσης να σας πει ψέματα για να τραβήξει την προσοχή σας για να ασχοληθείτε περισσότερο μαζί του. Μπορεί ακόμη να  το κάνει γιατί έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση ,κάτι που μπορεί να του το μεταδίδετε εσείς, αφιερώστε όχι πολύ αλλά σημαντικό και δημιουργικό χρόνο με το παιδί σας. Για να του ανεβάσετε την αυτοπεποίθηση ,θα πρέπει να το επαινείται για κάτι που κάνει κι ας σας φαίνεται εσάς απλό.

-Μια άλλη περίπτωση που μπορεί να σας πει ψέματα, είναι όταν ζητάτε απ’ αυτό υπερβολικά πράγματα, βέβαια αυτό συμβαίνει  πιο συχνά όταν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και πολλοί  γονείς ζητούν από τα παιδιά τους  να είναι άριστα σε όλα τα μαθήματα ή να έχουν άριστες επιδόσεις σε αθλήματα που αρέσουν σ’ αυτούς. Όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν άγχος και νευρικότητα στα παιδιά και έτσι καταλήγουν στα  ψέματα.

Το καλύτερο απ’ όλα για ν’ αποφύγετε να σας λένε ψέματα  τα παιδιά σας είναι να τους διδάξετε να λένε πάντα την αλήθεια για ότι κάνουν και να ζητούν συγνώμη . Προσοχή εμείς χτίζουμε την προσωπικότητα των παιδιών μας και όπως λέω πάντα, τίποτα δεν είναι εύκολο στην πράξη χωρίς υπομονή και επιμονή.