Νηστίσιμη πρασόπιτα

ΥΛΙΚΑ:
4-5 πράσα
2 μέτριες πατάτες βρασμένες
1 καρότο μέτριο βρασμένο
1 κολοκυθάκι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη
1 κουτ. της σούπας πάστα ελιάς
2 φέτες κασέρι νηστίσιμο σε κομματάκια
λίγη πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη ψητή ή ωμή
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη λίγο άνιθο και δυόσμο
2 φύλλα σφολιάτας
λίγο καλαμποκέλαιο για επάλειψη
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένετε τα πράσα και τα κόβετε σε ροδέλες,τρίβετε το κολοκυθάκι στο χοντρό τρίφτη, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα σωτάρετε σε ένα τηγάνι. Αφού σωταριστούν προσθέτετε την πάστα ελιάς, το κασέρι, τα μυρωδικά και τις βρασμένες πατάτες και το βρασμένο καρότο ( αφού τα πατήσετε πρώτα με ένα πηρούνι), ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και μετά στρώνετε την πίτα. Αλείφετε με λίγο καλαμποκέλαιο την πίτα και ψήνετε στους 200 βαθμούς Κελσίου με αέρα περίπου μισή ώρα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

en-Συνταγές

This section is empty.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Τι να κάνετε για να γίνουν οι σούπες σας νόστιμες χωρίς αυγολέμονο:
Αφού βάλετε όλα τα υλικά που θέλετε για τη σούπα σας να βράσουν, προσθέστε στη κατσαρόλα 1 πατάτα, 1 καρότο & 1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρα.Μόλις βράσουν τα αφαιρείτε και τα αλέθετε στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζωμό από το φαί και το λεμόνι που θέλετε να βάλετε. Τα ρίχνετε στη σούπα, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε το λάδι, τ' αφήνετε να βράσουν άλλα 5 λεπτά και η σούπα σας είναι έτοιμη και πεντανόστιμη!

Πως να καθαρίσετε εύκολα τις ψημένες πιπεριές:

Αφού τις ψήσετε δέστε τες σε μια σακούλα και βάλτε τες για 10 λεπτά στη κατάψυξη. Μ' αυτόν τον τρόπο δε θα καίγεστε όταν τις καθαρίζετε και θα ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα.
Πως να μη μαραίνονται γρήγορα οι σαλάτες που περιέχουν μαρούλι, ρόκα και άλλα φρέσκα χόρτα:
Μη ρίχνετε απευθείας πάνω τους αλάτι, είναι καλύτερα να το βάλετε κι αυτό στη σως που θα ετοιμάσετε για τη σαλάτα.
Τι να κάνετε για να μη μουχλιάζει η σάλτσα σας:
Μόλις την ανοίξετε ρίξτε από πάνω μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Πως να χρησιμοποιήσετε σωστά τις πατάτες:
Όταν θέλετε να τις κάνετε τηγανητές, καθαρίστε τες και ψιλοκόψτε τες ή μακρόστενες ή στρόγγυλες και βγάλτε τες σε απορροφητικό χαρτί, μετά τραβήξτε το χαρτί και φάτε τες.
Όταν θέλετε να τις κάνετε πατατοσαλάτα, πρώτα τις πλένετε και μετά τις βράζετε με τη φλούδα.
Όταν θέλετε να τις κάνετε πουρέ. τις καθαρίζετε. τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις βράζετε σε μια κατσαρόλα που έχει μισό νερό, μισό γάλα.
Πως να έχετε πάντα φρέσκα μυρωδικά στη κουζίνα σας:
Αγοράζετε τα μυρωδικά που θέλετε φρέσκα, τα πλένετε και τα στεγνώνετε καλά και μετά αφαιρείτε τα φύλλα από τα κοτσάνια, πετάτε τα δεύτερα και αποθηκεύετε τα φύλλα χωρίς να τα κόψετε σε τάπερ ή σακουλάκια τροφίμων στη κατάψυξη.
Πως να κάνετε τα μπιφτέκια σας αφράτα:
Λίγο πριν τηγανίσετε ή ψήσετε τα μπιφτέκια σας, προσθέστε 4 -5 κουτ. της σούπας νερό και ξαναζημώστε, πλάστε τα απαλά όχι πολύ λεπτά και ψήστε τα σε μέτριο φούρνο. Άλλη εναλλακτική είναι να αντικαταστήσετε το νερό με σουρωτή.
Τι να κάνετε για να μη κιτρινίζει το βούτυρο από πάνω:
Όταν θα το ανοίξετε και βγάλετε το ασημόχαρτο της συσκευασίας του, βάλτε από πάνω ένα κομμάτι λαδόκολλα στα μέτρα του.
Για να μη σας κολλήσει το γάλα στο μπρίκι τι πρέπει να κάνετε:
Να ξεπλένετε το μπρίκι με νερό. 
Πως να ξεκολλάνε τα ψητά ψάρια από τη σχάρα όταν  ψήνετε στα κάρβουνα ή σε σχαροτήγανο:
Πρέπει να αφήσετε να κάψει καλά η σχάρα ή το σχαροτήγανο και μετά να τα λαδώσετε.
Πως να κάνετε τη τηγανιά σας μαλακή 
Σωτάρετε το κρέας στη χύτρα μαζί με κρεμμύδια και λίγη ρίγανη και σβήνετε με 1 ποτήρι κρασί λευκό ή κόκκινο και το κλείνετε στη χύτρα για 10 λεπτά στη πρώτη σκάλα. Μετά  βγάζετε τα κομμάτια του κρέατος με τη τρυπητή κουτάλα σε ένα τηγάνι και με λίγο ελαιόλαδο τη σωτάρετε να κοκκινίσει 5 λεπτά και τη σβήνετε με λεμόνι. Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι, αδειάστε το κρέας σε ένα πυρέξ με λίγο από το ζουμί του και λεμόνι και βάλτε το στο φούρνο για 10 λεπτά στους 250 βαθμούς Κελσίου.  

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΟΥΡΤΕΣ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ (φτιάξτε τες μόνες σας)