ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

24/03/2016 17:03

ΥΛΙΚΑ:

1 Κιλό μπακαλιάρο φιλέτο (ή με κόκκαλο ότι προτιμάτε)

1 κουτάκι μπύρα

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

λίγο αλάτι και λίγο ζάχαρη

μπόλικο καλαμποκέλαιο (ή σπορέλαιο) για τηγάνισμα 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ:

3 μεγάλες φέτες ψωμί

1 μέτρια πατάτα βρασμένη

5-6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. της σούπας ξύδι

2-3 κράκερς (γαλέτες) ή 3 κουτ. της σούπας καρυδόψιχα αλεσμένη

1-2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Αφού ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο, το στραγγίζετε καλά από τα νερά. Σε ένα μπολ βάζετε τη μπύρα, λόγο αλάτι, λίγη ζάχαρη και προσθέτετε αλεύρι σιγά σιγά χτυπώντας το μίγμα με ένα πιρούνι ή ένα σύρμα μέχρι να φτιάξετε έναν πυχτό χυλό. Βάλτε μπόλικο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και μόλις κάψει τηγανίστε τα λεπτά κομμάτια για 5 λεπτά και τα χοντρά για 10 λεπτά.Μόλις ροδοκοκκινήσουν είναι έτοιμα, τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Αν σας περισσέψει χυλός μπορείτε να τηγανίσετε μ' αυτό τυρί ή κεφαλοτύρι.

Για να κάνετε τη σκορδαλιά,αλέστε τα κράκερς (ή τα καρύδια) στο μπλέντερ και αδειάστε τα σε ένα μπολ. Μετά βάλτε στο μπλέντερ το ψωμί μουσκεμένο( αφού το στραγγίσετε πρώτα με τα χέρια σας), τις 5 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο,το ξύδι, το αλάτι και το σκόρδο,τα χτυπάτε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, αδειάζετε στο μπολ και ανακατεύετε το μίγμα με τα κράκερς. Σε ένα πιάτο πατάτε με το πιρούνι την καλά βρασμένη πατάτα και την προσθέτετε στο μπολ. Βάζετε άλλη μια κουτ. της σούπας ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε όλα μαζί να αφρατέψουν. Αν σας φαίνεται πολύ στεγνό προσθέστε κι άλλο ελαιόλαδο και ξύδι, ανάλογα με τα γούστα σας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!