ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

2016-03-24 17:03

ΥΛΙΚΑ:

1 Κιλό μπακαλιάρο φιλέτο (ή με κόκκαλο ότι προτιμάτε)

1 κουτάκι μπύρα (παγωμένη)

1,5 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 κουτ. της σούπας ούζο

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

λίγο αλάτι και λίγο ζάχαρη

3 κουτ. της σούπας σιμιγδάλι ψιλό ( προαιρετικά μέσα στο αλεύρι,για να κάνει κρούστα)

λίγο κόκκινο πιπέρι γλυκό προαιρετικά

μπόλικο καλαμποκέλαιο (ή σπορέλαιο) για τηγάνισμα 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ:

3 μεγάλες φέτες ψωμί

1 μέτρια πατάτα βρασμένη

5-6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. της σούπας ξύδι

2-3 κρίθινα παξιμαδάκια ή 3 κουτ. της σούπας καρυδόψιχα αλεσμένη

1-2 σκελίδες σκόρδο

1 κουτ. της σούπας μαγιονέζα προαιρετικά

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Αφού ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο, το στραγγίζετε καλά από τα νερά. Σε ένα μπολ βάζετε τη μπύρα, λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη, λίγο κοκ. πιπέρι, το μπέικιν, το ούζο και προσθέτετε αλεύρι σιγά σιγά χτυπώντας το μίγμα με ένα πιρούνι ή ένα σύρμα μέχρι να φτιάξετε έναν πυχτό χυλό. Ρίξτε μέσα 2 παγάκια και αφήστε το χυλό στο ψυγείο περτίπου 1 ώρα. Πριν βουτήξετε στο χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου αλευρώστε τα και τινάξτε τα ,να φύγει το πολύ αλεύρι, με αυτόν τον τρόπο θα κολλήσει ο χυλός πιο καλά στα κομμάτια. Βάλτε μπόλικο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και μόλις κάψει τηγανίστε τα λεπτά κομμάτια για 5 λεπτά και τα χοντρά για 10 λεπτά.Μόλις ροδοκοκκινήσουν είναι έτοιμα, τα βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Αν σας περισσέψει χυλός μπορείτε να τηγανίσετε μ' αυτό τυρί ή κεφαλοτύρι.

Για να κάνετε τη σκορδαλιά,αλέστε τα κρίθινα (ή τα καρύδια) στο μπλέντερ και αδειάστε τα σε ένα μπολ. Μετά βάλτε στο μπλέντερ το ψωμί στεγνό και ψιχουλιάστε το, προσθέστε τις 5 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο,το ξύδι, το αλάτι και το σκόρδο,τα χτυπάτε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, αδειάζετε στο μπολ και ανακατεύετε το μίγμα με τα κρίθινα. Σε ένα πιάτο πατάτε με το πιρούνι την καλά βρασμένη πατάτα και την προσθέτετε στο μπολ. Βάζετε άλλη μια κουτ. της σούπας ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε όλα μαζί να αφρατέψουν. Μπορείτε να προσθέσετε και 1 κουτ. της σούπας μαγιονέζα. Αν σας φαίνεται πολύ στεγνό προσθέστε κι άλλο ελαιόλαδο και ξύδι, ανάλογα με τα γούστα σας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!