Τάρτα σολωμού ή ταρτάκια σολωμού

2015-11-22 18:34

Υλικά: για την τάρτα θα χρειαστείτε: 200 γρ. βιτάμ soft, 1 αυγό, 2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ, αλεύρι όσο πάρει για μια ζύμη μαλακή(για όλες τις χρήσεις).

για τη γέμιση: 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, 1 πακέτο φιλαδέλφεια light, 2 κουτ. της σούπας μαγιονέζα light, 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα, 1 μέτριο καρότο, 1 πακέτο καπνιστό σολωμό, λίγο άνιθο(προαιρετικά) και λίγο καρύδι(προαιρ.)

Εκτέλεση: Ζυμώνετε τα υλικά της τάρτας, το βιτάμ κατευθείαν από το ψυγείο, φτιάχνετε μια ζύμη μαλακή και την απλώνεται σ' ένα βουτυρωμένο ταψάκι(28 με 30 εκ), με το χέρι σας ομοιόμορφα μετά την τρυπάτε με ένα πηρούνι παντού, φροντίστε στα πλάγια να είναι πιο υπερυψωμένη η ζύμη για να δημιουργηθεί έτσι χώρος για τη γέμιση. Την ψήνετε στους 200 βαθμούς κελσίου στον αέρα για μισή ώρα περίπου. Αφού ψηθεί την αφήνετε να κρυώσει και ετοιμάζετε τη γέμιση(το ιδιο κάνετε και με τα μικρά ταρτάκια). Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και το καρότο τριμμένο στο ψιλό τρίφτη, εκτος από το σολωμό και το καρύδι. Τοποθετείτε τη γέμιση στη τάρτα και απλώνετε από πάνω το σολωμό, πασπαλίζετε με το καρύδι και είναι έτοιμη. Μια παραλλαγή που μπορείτε να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε το σολωμό με τόνο μόνο που θα πρέπει να τον έχετε στραγγίσει καλά από τα υγρά του ή να ψιλοκόψετε κομματάκια κοτόπουλο και να τα ανακατέψετε με τη γέμιση και να το πασπαλίσετε με παρμεζάνα και ξεροψημμένα μανιτάρια. Δοκιμάστε τα και θα ενθουσιαστείτε.

Περιμένω τις εντυπώσεις σας.