ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΜΑ;

2015-11-30 23:29

Μια ερώτηση που κάνουμε όλες οι μαμάδες στον εαυτό μας, γιατί παίζουμε τον σημαντικότερο ρόλο για τα παιδιά μας.
Το περισσότερο άγχος το έχουν οι νέες μαμάδες και πολλές φορές απελπίζονται και βάζουν τα κλάματα. Βέβαια αυτό δεν το θεωρώ κακό γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο ξεσπούν και βγάζουν την ένταση από μέσα τους. Μην ανησυχείτε, από τη στιγμή που θα γεννήσετε, το μητρικό ένστικτο λειτουργεί από μόνο του.
Για παράδειγμα ο θηλασμός είναι ο κρίκος που ενώνει το μωρό με τη μητέρα μετά τη γέννα.
Όσο θηλάζετε παρατηρήστε προσεκτικά τις εκφράσεις του προσώπου στο μωρό σας, σίγουρα κάτι έχουν να σας πουν.
Προσπαθήστε όταν το έχετε στην αγκαλιά σας να είστε ήρεμη και όχι νευρική, γιατί αν και νεογέννητο αντιλαμβάνεται όλες τις καταστάσεις και όλα τα συναισθήματα.
Όταν υπάρχει ένταση στο σπίτι, το μωρό γίνεται νευρικό και γκρινιάζει. Φροντίστε λοιπόν την οικογενειακή ισορροπία. Επίσης φροντίστε τον εαυτό σας και εξωτερικά, την εμφάνιση σας, ντυθείτε για παράδειγμα με χαρούμενα χρώματα και περιποιηθείτε.
Καλή μαμά είναι εκείνη που ακούει το παιδί της και μετά το συμβουλεύει, αναλόγως την κάθε περίσταση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, πρέπει να μάθει να σας ακούει. Όλα εξαρτώνται από τον τόνο της φωνής σας, να μην ακούγεται καταπιεστικός (χωρίς τσιρίδες και ουρλιαχτά). Αν του τα εξηγήσετε να είστε σίγουροι πως θα σας καταλάβει.
Σας αναφέρω μερικά παραδείγματα παρακάτω:
 
-Μπορεί να κλαίει και να μη θέλει να κοιμηθεί. Μην εκνευριστείτε αλλά ηρεμήστε το παίρνοντας το μια αγκαλιά και ξαναβάλτε το για ύπνο.
-Όταν το ταϊζετε μπορεί να μην θέλει να φάει άλλο. Μην επιμένετε γιατί πολύ απλά μπορεί να μην έχει όρεξη τη συγκεκριμένη μέρα όπως ακριβώς συμβαίνει και με μας πολλές φορές.
-Όταν αρχίζετε να του δίνετε καινούργιες γεύσεις όπως φρούτα, φαγάκια μπορεί να μη σας τα φάει ή να φάει λίγο, δεν πρέπει να το βάζετε κάτω, γιατί πολύ απλά, τα δοκιμάζει και χρειάζεται κάποιος χρόνος για να τα συνηθίσει. Εδώ πρέπει να έχετε υπομονή και υπομονή.
Καλή μαμά είναι αυτή που ακούει, συζητάει, συμβουλεύει, βοηθάει, αντέχει παίζει, φροντίζει, μαλώνει, πονάει και αγαπάει το παιδί της