ΣΩΣΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Προσαρμόστε το μεγάλωμα των παιδιών σας στην καθημερινότητα σας και στην πραγματική εικόνα της ζωής. Πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας από πολύ μικρά να αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις και ευθύνες της οικογένειας, να συμμετέχουν σε όλα. Δεν πρέπει να γίνετε υπηρέτες των παιδιών σας. Μη φοβάστε ότι θα τα κουράσετε ή θα τα πληγώσετε, γιατί για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί και να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλα τα εμπόδια που θα συναντήσει στη ζωή του θα πρέπει να ζει σε ένα πραγματικό περιβάλλον και όχι σε ένα ψεύτικο.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ:

α) Αυτοεξυπηρέτηση:

-σε ένα μωρό:

π.χ όταν του πέφτει η πιπίλα στο κρεβατάκι του, να του μάθετε να τη βρίσκει μόνο του και όχι να περιμένει να του τη δώσετε  ή όταν θέλει ένα παιχνιδάκι του να μην τρέχετε να του το δώσετε, αφήστε το να το πάρει μόνο του.

-Σε ένα παιδί:

π.χ. όταν κάνει τα μαθήματα του, αφήστε το μόνο του για να δείτε τις δυνατότητες του και απλά επιβλέψτε το ή καθοδηγήστε το αν χρειαστεί ή όταν τρώει, αφήστε το να φάει μόνο του, μη το ταϊζετε και μάλιστα αν είναι σε κατάλληλη ηλικία να βάλει μόνο του το φαγητό στο πιάτο του ή όταν ντύνετε να ντυθεί μόνο του, να διαλέξει μόνο του τα ρούχα του, εσείς απλά διορθώστε το αν έχει κάνει κάτι λάθος. Αφήστε το ελεύθερο στο χώρο του.

Σε ένα έφηβο:

π.χ. να μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματα του όταν αγοράζει κάτι, γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση της οικογένειας ή να μπορεί να ετοιμάσει κάτι πρόχειρο για να φάει, να μπορεί να πλένει κάποια ρούχα του ή να μπορεί να διατηρει καθαρό το χώρο του.

 

β)Εμπιστοσύνη:

Δείξτε στο παιδί σας εμπιστοσύνη, επιβραβεύοντας το και χωρίς να το επικρίνετε και να το μαλώνετε. Αν κάτι που βλέπετε είναι λάθος, εξηγήστε του  και αν πάλι δεν καταλάβει, αφήστε το να πάθει για να μάθει, στα όρια του επιτρεπτού πάντα.

 

γ)Διάλογος:

Μάθετε το να συζητάει μαζί σας, οτιδήποτε το απασχολεί όπως επίσης συζητήστε κι εσείς μαζί του οικογενειακά θέματα. Πείτε τα πράγματα ως έχουν. Μπορεί το παιδί σας να σας βρει και λύση σε κάτι που σας απασχολεί, γιατί όχι;

Αν πετύχετε αυτά τα τρία βασικά στάδια, να είστε σίγουροι πως θα επιβιώσει σε κάθε είδους συνθήκες και θα πετύχει υψηλούς στόχους!

Θέματα ψυχολογίας

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ

2017-03-02 23:12
  Η υπευθυνότητα είναι...

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ

2016-11-14 23:02
Ο πατέρας είναι εξίσου...

Όταν τα παιδιά λένε ψέματα. Πως πρέπει να τα αντιμετωπίσετε.

2016-07-24 06:02
Πολλές φορές τα παιδιά...

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ, ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ. ΕΧΩ ΒΓΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ (13/5/2016)

2016-05-13 10:30
Πολλές φορές  τα...

«ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ»

2016-03-10 08:30
  Η κρίση πανικού...

«ΔΙΑΖΥΓΙΟ»: ΕΠΩΔΥΝΟ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

2016-02-01 21:27
Δυστυχώς, το διαζύγιο είναι...

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

2016-01-12 23:00
Όταν  μιλάμε για την...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΔΩΡΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩ; ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ;

2015-12-21 21:39
       ...

ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ; ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ''ΟΧΙ'' ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

2015-12-01 20:55
Οι περισσότεροι γονείς...

''Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ'': ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΤΕ, Ή ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ, ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ

2015-11-30 23:32
 Ένα παιδί δε θα πρέπει...
1 | 2 >>