ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ

2017-03-02 23:12

 

Η υπευθυνότητα είναι μεγάλο προσόν για την προσωπικότητα του παιδιού και για να την αποκτήσει το παιδί θα πρέπει να το καθοδηγήσουν οι γονείς. Η ανάληψη ευθυνών θα πρέπει να ξεκινά από τη βρεφική ηλικία όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό.
Ένα μωρό ενός έτους  θα πρέπει να μάθει να είναι υπεύθυνο π.χ . για τα παιχνίδια του, να μάθει να μη τα καταστρέφει, γιατί θα τα χάσει, να μη ρίχνει το φαγητό του γιατί δε θα φάει κ.λ.π.  Όλα αυτά βέβαια με τη σωστή καθοδήγηση του γονέα. Από πολύ μικρά θα πρέπει να τους αναθέτετε ευθύνες μες στο σπίτι, όπως να συμμαζεύει τα ρούχα του, να ταχτοποιεί το δωμάτιο του, να είναι συνεπής στα μαθήματα του. Να του ζητάτε βοήθεια σε ότι κάνετε και για να το ευχαριστηθεί περισσότερο ανταμείψτε το όχι με δώρα αλλά με μια αγκαλιά και ένα φιλάκι.
Επίσης μπορείτε να του αναθέτετε δουλειές του σπιτιού υπό τη μορφή παιχνιδιού για να το διασκεδάζει και να μη βαριέται. Τι εννοώ: γράψτε σε χαρτάκια τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού και ρίξτε τα σε ένα χάρτινο κουτί και σε ένα άλλο κουτί βάλτε χαρτάκια που θα γράφουν επάνω επιβραβεύσεις, δωράκια. Κάθε μέρα όλα τα πρόσωπα της οικογένειας θα τραβούν από ένα χαρτάκι από το πρώτο κουτί με τις δουλειές του σπιτιού και μόλις θα ολοκληρώνουν τη δουλειά θα παίρνουν ένα χαρτάκι με δωράκι από το δεύτερο κουτί. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μάθετε στα παιδιά σας πως η υπευθυνότητα, η φροντίδα και η υπομονή ανταμείβονται .
Οι σημερινοί νέοι δε φημίζονται για την υπευθυνότητα τους, προφανώς γιατί δεν πήραν σωστή καθοδήγηση. Κάποια πράγματα χρειάζεται να τα μαθαίνουν τα παιδιά από πολύ νωρίς την αξία της υπευθυνότητας και να την  εφαρμόζουν μόλις ωριμάσουν.
Μεγαλώστε τα παιδιά σας μαθαίνοντας τους αρετές όπως είναι η φροντίδα, η υπευθυνότητα και η υπομονή.