ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ… ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟ Τ' ΑΛΛΑ

2016-01-18 20:57

    Μια φορά  και έναν καιρό, στα πολύ παλιά χρόνια, στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, ζούσε ένας πολύ καλός άνθρωπος, ο Βασίλης. Μεγάλωσε δίπλα στο Μέγα Βασίλειο που μοίραζε ευχές σ’ όλο τον κόσμο. Ο Μέγας Βασίλειος, αν και ήταν πολύ φτωχός και με το ζόρι έτρωγε ένα πιάτο φαγητό, πάντα είχε κάτι να δώσει στους ανθρώπους και στα παιδιά. 
    Τα βήματα του ακολούθησε και ο Βασίλης: μοίραζε απλόχερα ευχές σε όλους και πρόσφερε αφιλοκερδώς τη βοήθεια του σε όποιον τη χρειαζόταν. 
    Μόνο έναν δε μπορούσε να ευχαριστήσει, τον κύριο Στριμμενούλη που πάντα του έλεγε:

 
-Σιγά τις ευχές, τι να τις κάνω. Εγώ φαγητό θέλω να φάω και κανένα παιχνίδι για να παίζει το παιδί μου. Έχεις;
-Η ευχή της καλοτυχίας θα σε βοηθήσει να τα βρεις, του έλεγε ο Βασίλης.
-Που να τα βρω, από τον ουρανό θα πέσουν στο κεφάλι μου;
-Πρέπει να με πιστέψεις, η δύναμη για να τα καταφέρεις βρίσκεται μέσα σου, έλεγε πάλι ο Βασίλης.
-Ποια δύναμη άνθρωπε μου, εγώ έχω να φάω μέρες, σε λίγο θα πέσω κάτω.
    Δυστυχώς υπήρχαν πολύ Στριμμενούληδες και ο Βασίλης στεναχωριόταν πολύ, γι’ αυτό ζήτησε τη βοήθεια της κυρίας Φαντασίας που ήταν ειδική σ’ αυτά. Με τα φανταστικά της κόλπα σ’ έκανε άλλον άνθρωπο! Τη ρώτησε λοιπόν:
-Τι λες κυρία Φαντασία πώς να αντιμετωπίσω τους Στριμμενούληδες;
-Α, είναι λίγο δύσκολη η περίπτωση σου. Άφησε με λίγο να το μελετήσω και έλα αύριο να σου πω, του είπε εκείνη.
    Την άλλη μέρα το πρωί ξαναπήγε και εκείνη άρχισε να του δίνει οδηγίες. Τον πήγε σε μια μεγάλη αποθήκη και άρχισε να μιλά:
-Καταρχήν θα πρέπει να γίνεις χοντρούλης, για να αντέχεις στο κρύο. Να φορέσεις μια χαρούμενη και όμορφη στολή, σαν κι αυτή, είπε, δείχνοντας του μια κόκκινη στολή με άσπρη γούνα και κόκκινο σκούφο, μαύρη ζώνη και μαύρες μπότες. Να περιποιηθείς λίγο και τη γενειάδα σου. Να ταξιδεύεις και να μοιράζεις ευχές και δώρα το χειμώνα, με τα κρύα και τα χιόνια γιατί τότε χρειάζονται πιο πολύ οι άνθρωποι τη ζεστασιά της αγάπης. Γι’ αυτό θα χρειαστείς ένα καλό μεταφορικό μέσο, ένα έλκηθρο με ελαφάκια. Και το κυριότερο! Θα ζητήσεις τη βοήθεια όλων των καλών ανθρώπων που γνωρίζεις και τους πλούσιους και τους φτωχούς, να βοηθήσει ο καθένας όπως μπορεί. Να συνεργαστείς με τους γονείς και να γίνεις φίλος με τα παιδιά. Να ζητήσεις και τη βοήθεια του ταχυδρόμου. Με τον τρόπο αυτό το έργο σου θα γίνει πολύ μεγάλο, θα μοιράζεις δωράκια στα παιδιά και αγάπη, χαρά και ευτυχία σε όλους. Για να το πετύχεις αυτό, καλύτερα να δουλεύεις όλο το χρόνο με τους συνεργάτες σου σ’ όλο τον κόσμο και να μοιράζεις ευχές και δώρα κάθε Πρωτοχρονιά.
Έτσι, ο Βασίλης έγινε ο «Άι- Βασίλης», ο αγαπημένος όλων μας. Η κυρία Φαντασία τελικά κατάφερε με τον φανταστικό της τρόπο, να τον αγαπήσουμε και να τον περιμένουμε κάθε χρόνο με ανυπομονησία για να γεμίσει τις καρδιές μας με αγάπη και χαρά με τα δώρα του. Και, να είστε σίγουροι πως όλοι κρύβουμε μέσα μας μια «κυρία Φαντασία»!
 
               ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΤΣΙΑΚΙΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
                      ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
                                                                                                                                                 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΑΚΙΡΗ