ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΔΩΡΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ. ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩ; ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ;

2015-12-21 21:39

 

         

Όλοι έχουμε συνδυάσει τις γιορτές με τα δώρα και σίγουρα το να μην μπορείτε να πάρετε το δώρο που θέλετε στο αγγελούδι σας, σας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Ωστόσο, συνειδητοποιείστε κατ' αρχάς ότι δεν ευθύνεστε εσείς καθώς τα πράγματα έχουν αλλάξει για τους περισσότερους. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε πολλές οικογένειες, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχικής υγείας και συμβίωσης. Πολλοί άνθρωποι έχουν καταρρεύσει και έχουν οδηγηθεί στην κατάθλιψη και δυστυχώς οι πρώτοι αποδέκτες όλης αυτής της κατάστασης είναι τα παιδιά τους. 
Όσοι από σας διατηρούσατε μια ισορροπία σ’ αυτό το θέμα, σίγουρα βρίσκεστε σε καλύτερη κατάσταση. Όσοι όμως ήσασταν υπερβολικοί και τους προσφέρατε πληθώρα αγαθών, γιατί είχατε την οικονομική δυνατότητα, τώρα έχετε «χάσει τη μπάλα». Γι’ αυτό χρειάζεται σε όλα τα πράγματα να έχουμε ένα μέτρο, για να μη βρισκόμαστε μετά προ- εκπλήξεων. 
Να συζητάτε πάντα με το παιδί σας, την πραγματικότητα της κατάστασης, με απλά λόγια, για να ξέρει κι αυτό να βάζει ένα μέτρο στις απαιτήσεις του. Έτσι, να είστε σίγουροι πως θα καταλάβει ενώ αν παραπλανάται  και σας βλέπει να είστε νευρικοί και να μαλώνετε μεταξύ σας, θα πληγώνεται και θα διαταράσσεται  ο ψυχικός του κόσμος.
Δώρα δεν είναι μόνο τ’ ακριβά παιχνίδια, ρούχα ή παπούτσια, είναι και ένα ωραίο φαγητό ή γλυκό που θα του φτιάξετε, μια απλή κατασκευή, μια όμορφη ζωγραφιά για το δωμάτιο του. Ακόμα, μια φωτογραφία σας σε μια κορνίζα, ένα παλιό του παιχνίδι που το έχετε αποθηκεύσει και το έχει ξεχάσει και με μια μικρή μετατροπή το ξανακάνετε σαν καινούργιο( π.χ. ένα κόκκινο ξύλινο τρενάκι, αλλάξτε το χρώμα και κάντε το μπλε). Μπορείτε να του φτιάξετε ένα έξυπνο παιχνίδι που θα βρείτε στις Έξυπνες λύσεις της σελίδας μας, να ζωγραφίσετε ή να στολίσετε με αυτοκόλλητα την πόρτα ή μια καρέκλα του δωματίου του και να την τυλίξετε την σα δώρο για να τ’ ανοίξει. Γιατί όχι να βάλετε ένα σιδερότυπο σ’ ένα μπλουζάκι του ή να του φτιάξετε ένα βραχιολάκι ή ένα μπρελόκ. Επίσης, αν  πιάνουν τα χέρια σας, πλέξτε του ή ράψτε του κάτι.
 Όλα αυτά που σας προτείνω, είναι όμορφες ιδέες που θα τους ενθουσιάσουν και δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα.
Και βέβαια, ποτέ μην ξεχνάτε ότι το μεγαλύτερο δώρο όμως που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας είναι η αγάπη σας.
                           
                         Με αγάπη προς όλους τους γονείς
                                  Ευαγγελία Τσιακίρη