ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

2016-03-14 12:42

ΥΛΙΚΑ:

1 ποτήρι χλιαρό νερό

1 φακελάκι μαγιά

1/2 κουτ.του γλυκού αλάτι και ζάχαρη μαζί

1 κουτ. της σούπας σπορέλαιο

αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 2,5-3 φλυτζ. τσαγιού, τόσο όσο να γίνει το μίγμα πηχτός χυλός

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζετε σ' ένα μπολ το νερό, δυαλύετε τη μαγιά, προσθέτετε το σπορέλαιο, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύεται καλά να δυαλυθούν και προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Κλείνετε καλά το μπολ και το αφήνετε για 1/2 ώρα περίπου να φουσκώσει. Βάζετε σ'ένα βαθύ κατσαρολάκι μπόλικο σπορέλαιο ή καλαμποκέλαιο και το αφήνετε να κάψει καλά. Εκεί δίπλα σας πρέπει να έχετε μια κούπα με ζεστό νερό και βουτυγμένο ένα κουταλάκι μέσα. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι, βουτάτε το ένα χέρι σας μέσα και το κλείνετε σε μπουνιά, το ζυμάρι που πετάγετε από την μπουνιά σας το παίρνετε με το κουταλάκι που έχετε βουτυγμένο στο ζεστό νερό( δίνοντας του έτσι σχήμα) και το ρίχνετε στο καυτό λάδι. Κάθε φορά που θα ρίχνετε λουκουμά στο λάδι θα πρέπει να βουτάτε το κουτάλι στο ζεστό νερό. Μόλις ροδοκοκκινίσουν τους βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε με μέλι και κανέλα ή σιρόπι σοκολάτας.

Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείνετε στην μπουνιά σας μες στο ζυμάρι κυβάκια από κασέρι ή χαλβά και να φτιάξετε μ' αυτόν τον τρόπο γεμιστούς λουκουμάδες με κασέρι και χαλβά.