Πως να μη γίνονται βαρετά τα εβδομαδιαία μενού σας

2018-02-28 12:28
 
Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα μενού ενδιαφέρον;
  • Για να έχετε πάντα ένα ισορροπημένο και ενδιαφέρον εβδομαδιαίο μενού, θα πρέπει να έχετε φαντασία πάνω απ' όλα.
  • Θα πρέπει με τα ίδια βασικά υλικά , να φτιάχνετε κάθε βδομάδα και διαφορετικά φαγητά (σας προτείνω παραλλαγές φαγητών παρακάτω).
  • Μπορείτε κάθε βδομάδα να μαγειρεύετε για τον καθένα από την οικογένεια, το αγαπημένο του φαγητό.
  • Να φτιάχνετε κάθε βδομάδα επιδόρπιο έκπληξη.
  • Να μη ρωτάτε κάθε φορά τι να μαγειρέψετε, για να μη γνωρίζουν τι φαγητό θα φάνε και να έρχονται με πιο πολύ όρεξη και γεμάτοι περιέργεια για το τι θα φάνε.
  • Να μη βαριέστε να στρώνετε και να στολίζετε το καθημερινό σας τραπέζι.
  • Φτιάξτε ένα μηνιαίο μενού με διαφορετικές παρασκευές φαγητών για να κανονίσετε τα ψώνια σας και μόλις ολοκληρωθεί ο μήνας ,ξαναρχίζετε από την αρχή αλλάζοντας μόνο μέρες στα φαγητά.
  • Γράψτε συνταγές που έχετε δοκιμάσει από φίλους και σας εντυπωσίασαν.
  • Μη διστάζετε να κάνετε παραλλαγές έξυπνες και πρωτότυπες, μπορεί να είναι μια ευχάριστη έκπληξη για όλους σας.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΦΑΓΗΤΩΝ:
Βασικό υλικό "ζυμαρικά": μακαρονάδα κλασική, ωγραντέν με ζαμπόν κασέρι τυρί και κρέμα γάλακτος, γιουβέτσι με κριθαράκι και μοσχάρι ή κοτόπουλο, κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι, μακαρονοσαλάτα με λαχανικά και τόνο, μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο, χυλοπίτες με τυρί ή κοτόπουλο, κανελόνια γεμιστά με σπανάκι, τορτελίνια με μπεσαμέλ στο φούρνο, κριθαρότο με λαχανικά και μανιτάρια, τραχανόσουπα.
Βασικό υλικό "πατάτα": μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο, σουτζουκάκια με σάλτσα και πουρέ, πατάτες γιαχνί, κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, μουσακάς, πατάτες τηγανιτές με κεφτεδάκια ή με αυγά, πατάτες με λαχανικά στο φούρνο (μπριάμ), πατατοσαλάτα με ψάρι, πατάτες στο φούρνο με ρολό κοτόπουλο, πατάτες ωγκραντέν στο φούρνο με κρέμα γάλακτος, πατάτες γεμιστές με κιμά.
Βασικό υλικό "όσπρια": φασολάδα, φακές, ρεβυθόσουπα, γίγαντες στο φούρνο, φακόρυζο, ρεβυθοκεφτέδες, φάβα, φασόλια σαλάτα, χταποδάκι με πουρέ φασολιών, πίτα με φακές τυρί  μπέικον και πιπεριά  φλωρίνης.
Βασικό υλικό "λαχανικά": φασολάκια, αρακάς, μελιτζάνες παππουτσάκι, σπετζοφάι με πιπεριές και λουκάνικο, χορτόσουπα, μελιτζάνες ιμάμ, σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι, σπανακόπιτα, σπανάκι με μοσχάρι στο φούρνο, μπριάμ, κεφτεδάκια λαχανικών, λαχανόρυζο, λάχανο με κρέας,αγγινάρες αλά πολίτα.
Βασικό υλικό "ρύζι": κοκινιστό με πιλάφι, κοτόπουλο με ρύζι λεμονάτο, κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο, γιουβαρλάκια, κοτόσουπα, κρεατόσουπα, γεμιστά, ντολμαδάκια, ριζότο με μανιτάρια.
Όλα μπορείτε να τα καταφέρετε, αν τα  κάνετε με ευχάριστη διάθεση. Θα πρέπει να σας αρέσει να δημιουργείτε για να ευχαριστήσετε τους άλλους και όχι απλά για να μαγειρέψετε, γιατί είναι αναγκαίο. Εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα εργαλεία, με υλικά, φαντασία και δημιουργικότητα και ξεκινήστε για να παρουσιάσετε τις υπέροχες και νόστιμες συνταγές σας!

Ευαγγελία Τσιακίρη